Milieuvriendelijke alternatieven voor de spons

Text size: bigger / smaller

Je kent ze wel: die leuke, vrolijk gekleurde puffy sponzen aan een touwtje. Bekend onder de namen puff, loofah of gewoon spons. Handig om op te hangen in de douche, ideaal om douchegel erin te doen, zodat het lekker gaat schuimen. Heel veel winkels verkopen ze, waaronder elke drogist.

Maar wist je dat ze mega slecht zijn voor het milieu? Bij iedere douchebeurt dat je hem gebruikt, verliest hij door de wrijving kleine stukjes plastic, die in het doucheputje spoelen en uiteindelijk in de zee belanden. En aangezien we al genoeg plastic en troep in de zee hebben drijven, is op zoek gaan naar een alternatief totaal geen slecht idee. Bovendien zijn deze sponzen een bron van bacteriën.. 👎🏻😩

In het artikel van vandaag laat ik je een aantal goede, milieuvriendelijke alternatieven zien. Lees je mee?

Niet alleen je spons in de douche is een boosdoener, ook zo’n scrubhandschoen of zelfs normale schuursponsjes zijn uit ben boze. Ik zei al dat ze een bron van bacteriën zijn (bron), dit komt doordat ze zijn gemaakt van poreus materiaal (voornamelijk polypropeen, polystyrene of polyetheen), waar de bacteriën in achterblijven. Doordat ze achterblijven vermenigvuldigen ze zich, waardoor je spons steeds viezer wordt. Uit een studie blijkt zelfs dat een schuursponsje meer bacteriën bevat dan een toiletbril 😩 Buiten dat is de afbreek van kleine, plastic deeltjes (microplastic) gewoonweg erg slecht voor het milieu, maar ook uiteindelijk voor de mens. Plastic dat in de zee beland, wordt ingeslikt of opgegeten door vissen (bron), en drie keer raden waar vissen uiteindelijk belanden? Precies, op ons bord. (Nog een reden om geen dieren meer te eten!)

Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze alternatieven. Denk maar aan een plantaardige loofah, een konjac spons, een hammam-washand van sisal, een spons van cellulose, sponzen van kokosnootvezel, noem het maar op. Allemaal zonder plastic, dus veel beter voor het milieu. En vaak zijn ze echt niet zoveel duurder dan normale sponzen! Oke, ze zijn misschien geen 60 cent bij de Action, maar voor een paar euro meer heb je er eentje waar zowel jij als het milieu heel blij van worden.

LoofCo Body Loofah €3,50 – link
Treets Hammam Scrubwashand €4,79 – link
Treffina Loofa Badborstel €5,99 – link
Indemne Konjac Spons I Love K €5,96 – link
Natural Intimacy Eco Bad Zeespons Ongebleekt €14,85 – link
Najel Loofah Massage Handschoen €10,95 – link
Aleppo Najel Natuurlijke Spons €14,75 – link
Loofah spons 10 cm €2,95 – link
Natuurspons €7,95 – link

Zoals je ziet variëren de prijzen erg. Ook zijn er diverse alternatieven die je kunt gebruiken, afhankelijk van waar je van houdt. Zelf vind ik zo’n grote, dikke spons erg fijn om te gebruiken, maar een handschoen gemaakt van loofah of linnen, is ook erg fijn om te huid bijvoorbeeld te scrubben. (Wel een scrub zonder plastic scrubdeeltjes, aub!)

Mocht je op zoek willen gaan naar een milieuvriendelijk alternatief, let er dan op dat het materiaal 100% natuurlijk is. Koop iets dat biologisch afbreekbaar is, en niet nog zeker duizenden jaren in de zee drijft. Materiaal zoals loofah/luffa is ideaal, aangezien dit een komkommerachtige courgetteplant is die sponsachtige vruchten voortbrengt. Na drogen kunnen ze als wasspons gebruikt worden. Ander materiaal zoals hennep, brandnetel, biologisch linnen, sisal, plantenwortels van de Konnyaku plant, vetiver, cellulose, kokosnootvezel — dit zijn allemaal goede alternatieven voor plastic.

Vinden jullie het ook leuk om milieuvriendelijke gezichtsreinigers te zien, als alternatief voor wattenschijfjes etc.?

7 Responses to Milieuvriendelijke alternatieven voor de spons

  • Ik maak mijn (herbruikbare) wattenschijfjes sinds kort zelf. Daarvoor gebruik ik restjes stof van mijn naai hobby. Ben echter nog wel geïnteresseerd naar andere opties ?

  • Fijne alternatieven ! Ik heb zo’n scrub doek van een soort natuurlijk vezels.
    Loofa’s vind ik eigenlijk verschrikkelijke dingen. Die van mij gaat nu direct de prullenbak in. Wist niet dat het zo ontzettend belastend was .

  • Heeele fijne post! Heb je een tip/advies welke het fijnste zou werken voor stukjes shower jelly? Ik had wel eens eerder gelezen op je blog dat ze zo slecht waren, dus gebruik nu gewoon washandjes, maarja toch niet echt ideaal voor die jellies.

  • Jaaa, hier is het artikel dan! Geweldig dat je hier aandacht aan besteedt. Ik heb een tijdje geleden zo’n handschoen van Treets gekocht, maar vond dat ding echt een drama. Werd bij het eerste gebruik meteen beenhard vanbinnen en voelde absoluut niet fijn aan. Ik denk dat ik gewoon ga stoppen met van die shower puffs en een scrub ga gebruiken als ik een meer hardnekkige scrubbeurt wil, wat ik in feite sowieso niet tijdens elke douchebeurt nodig heb, vind ik. Voor m’n gezicht gebruik ik weleens een Konjac Sponge van Beauty Kitchen, maar ik blijf eerlijk gezegd toch zweren bij de Ultrabland-en-washandje-combi.

  • Oh wauw wat goed dat je hierover schrijft want ik was me hier oprecht niet van bewust. Al klinkt het wel heel logisch, maar goed. Ik ga toch dan binnenkort eens kijken naar een alternatief. Ik vind het geen chill idee om te weten dat mijn douchebeurt allemaal plastic met zich meebrengt.

  • Oei, dat wist ik van die sponzen, wat erg. Gelukkig zijn er alternatieven! *cool*

  • Ik gebruik eigenlijk nooit een spons, vind het niet zo hygienisch precies… Ooit wel eens eentje getest waar al zeep in zat, vond ik opzich wel handig en was ook een natuurlijk exemplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom
Welkom op Oh My Lush! Ik ben Evelien en ik ben sinds 2013 groot Lush fan. Op deze blog deel ik graag mijn liefde voor Lush met andere fans.

Choose another theme
Categorieën